maandag 9 juli 2007

Info over Lovina het gebied waar we verblijven (indonesie.nl)

Het hele gebied ten westen van Singaraja wordt Lovina genoemd en het omvat de dorpjes Pemaron, Anturan, Tukad, Mungga, Kalibukbuk, Kaliasem en Temukus. Lovina biedt goede toeristische voorzieningen maar dan zonder de hectische drukte van het zuiden van Bali. De liefhebbers van zon, zand en zee kunnen hier goed terecht. In deze sectie vind je uitgebreide informatie over Lovina.

Geschiedenis
Lovina is gesticht door de laatste koning van het koninkrijk Buleleng in Noord-Bali, Anak Agung Pandji Tisna (1908-1978). Oorspronkelijk was het een gebied dat bestond uit een aantal aangrenzende vissersdorpjes. Een aantal avonturiers hebben in het verleden het gebied bezocht en raakten gecharmeerd van de vredige atmosfeer, de kalme zee, de zwarte zandstranden en palmbomen. Maar pas nadat Pandji Tisna een aantal bungalows in het gebied liet bouwen werd het gebied tot Lovina omgedoopt. Lovina zou ook dankzij Pandji Tisna in populariteit toenemen doordat hij ook werkzaam was als schrijver en columnist. Zijn werk werd in binnen- en buitenland gepubliceerd waardoor het gebied ook internationaal bekend werd. Het strand bij Lovina heette oorspronkelijk Pantai Kampung Baru en viel onder het dorpje Tukadcebol, het huidige Kaliasem. Toen het toerisme opbloeide in Bali in de jaren zeventig was Lovina de enige toeristische bestemming in het noorden van het eiland. Vele toeristische faciliteiten als winkels, hotels en restaurants werden rondom de dorpjes Kaliasem en Kalibukbuk de grond uit gestampt. Tegenwoordig wordt het hele gebied ten westen van Singaraja Lovina genoemd en omvat het de dorpjes Pemaron, Anturan, Tukad, Mungga, Kalibukbuk, Kaliasem en Temukus. Alle dorpjes van Lovina zijn voorzien van accommodaties voor toeristen, de meeste voorzieningen vind je in Kalibukubuk wat ook het centrum van het gebied is.

Brahma Vihara Ashrama klooster
De Brahma Vihara Ashrama, het enige boeddhistische klooster van Bali, ligt ongeveer tien kilometer ten zuidwesten van Lovina. Het klooster is gebouwd op een heuvel en biedt een prachtig uitzicht over het land en het water. Het klooster is in 1970 gebouwd door Bhikku Giri Rakhita, een machtige brahmaan die tot het theravadaboeddhisme is bekeerd. Deze vorm van boeddhisme wordt in Thailand aangehangen. Thailand heeft samen met de Indonesische regering ook financieel de bouw van het klooster ondersteund en in het bouwwerk zijn dan ook Thaise afbeeldingen te vinden een Thais boeddhabeeld van goud. Bij de ingang van het klooster zijn er een aantal kleine winkeltjes waar je ook wat kan drinken. De toegang is gratis maar een gift om het onderhoud van het bouwwerk te steunen wordt altijd gewaardeerd. Een bezoek aan de Brahma Vihara Ashrama kun je combineren met een bezoek aan de heetwaterbronnen van Banjar die vlak in de buurt liggen. Ongeveer tien kilometer tien zuidwesten van Lovina vlakbij de Brahma Vihara Ashrama vind je de heetwaterbronnen van Banjar. De heetwaterbronnen liggen een paar honderd meter verwijderd van het klooster en liggen vlakbij het dorp Banjar Tega. Er zijn drie prachtige bronnen waarvan de belangrijkste gevuld is met groenachtig water.

Stranden
Ondanks de groei van de verschillende toeristische accomodaties is Lovina een stuk rustiger dan het zuiden van Bali. De sfeer is daardoor meer relaxter maar het is nog maar de vraag voor hoelang aangezien steeds meer toeristen naar het gebied komen. Lovina beschikt over uitgestrekte zwartezandstranden waar je genoeg ruimte hebt om even bij te komen. Vanaf het strand kun je anders ook van de prachtige zonsopgang genieten. Als je liever in beweging wilt blijven kun je in de vele koraalriffen langs de kust uitstekend snorkelen, zwemmen of duiken. Het koraalrif voor de kust is nog wel mooi maar helaas toch beschadigd door ankers van schepen en het vissen met dynamiet. Je kunt ook gaan vissen of als je in staat bent om eerder op te staan dan kun je vroeg in de ochtend met een van de vissersbootjes meegaan voor een dolfijnensafari. Aangezien je dan in een speedboat meevaart zul je wel goed moeten opletten wil je een glimp opvangen van de vriendelijke zeedieren. En als je het niet zo op strand en water hebt dan kun je nog altijd gaan hiken in het bergachtige achterland van Lovina.

baci Patricia

Geen opmerkingen: