maandag 9 juli 2007

artikel op Elsevier.nl

Australië waarschuwt voor aanslagen Bali
zondag 8 juli 2007 12:24

Uit angst voor 'ophanden zijnde' terroristische aanslagen heeft Australië burgers aangeraden niet naar Indonesië te reizen.
Vooral Bali geldt als potentieel doelwit terroristen
In een zondag aangepast reisadvies stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken dat terroristen ‘op elk moment en op elke plaats tegen westerse doelen gerichte aanslagen' kunnen plegen. De dreiging is 'zeer hoog' en reizigers dienen hun bezoek aan Indonesië 'te heroverwegen'. Australiërs die al in het land zijn, moeten een vertrek overwegen. Wie toch gaat of blijft, dient 'extreem voorzichtig' te zijn. BaliVooral het toeristeneiland Bali en de hoofdstad Jakarta gelden als potentiële doelwitten van terroristen. De waarschuwing volgt op de arrestatie vorige maand van twee kopstukken van de radicaal-islamitische Jeemaah Islamiah (JI). De aanslagen waarvoor wordt gevreesd zouden worden gepleegd door groepen die banden hebben met JI, zei minister van Buitenlandse Zaken Alexander Downer tegen de Australische pers. BezorgdDe terreurdreiging wordt niet verhoogd, zel Downer. Reden om het reisadvies wel aan te scherpen is volgens Downer dat veel Australiërs het gevoel hebben dat de terreurdreiging in Indonesië is verminderd. ‘Dat is niet het geval. We blijven erg bezorgd over mogelijke aanslagen en ook burgers moeten zich hiervan bewust zijn.’ Indonesië is de afgelopen jaren verscheidene malen het toneel geweest van dodelijke terreuraanslagen. In 2002 vielen bij aanslagen op twee nachtclubs op Bali 202 doden, van wie 88 Australische toeristen. Twee jaar later werd de Australische ambassade in Jakarta gebombardeerd en in 2005 vielen bij aanslagen in restaurants op Bali 23 doden, onder wie ook Australiërs.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken noemt de dreiging voor nieuwe terroristische aanslagen in Indonesië 'nog steeds reëel'. Reizigers hoeven het land niet te mijden, maar ze moeten wel waakzaam zijn en niet naar publieke gelegenheden gaan waar veel buitenlanders komen, zo staat in het reisadvies van 3 juli.
Door Fleuriëtte van de Velde

Geen opmerkingen: